(untitled) (Jurnal Mekanikal, 2018)
Kaftan ini bertujuan membina perisian yang mampu memberikan gambaran aliran yang melalui jasad. Penyelesaian persamaan Navier Stokes dua dimensi digunakan bagi kaedah berangka pembezaan terhingga dan algoritma SIMPLE (Semi Implicit Method Pressure Link Equation). Kajian dilakukan menentukan bentuk aliran yang melintasi j asad yang berbentuk segi empat sahaja. Keputusan kaftan tni memperolehi taburan nilai halaju menegak (v), balaju melintang (u) dan tekanan yang sepadan (P) . Pada keadaan yang te/ah ditentukan, keputusan dip/ot untuk menunjukkan kontur tekanan dan panduan halaju. Kajian ini dijalankan dalam beherapa keadaan sepeni perubahan halaju aliran masuk; bilangan jasad yang dila/ukan o/eh aliran dan perubahan saiz saluran.