PROJEK PEMBINAAN TANGKI PENYIMPANAN AIR GFRP MUATAN 40,000 GELEN (3 UNIT) DI SIBU ISLAND RESORT, MERSING (Jurnal Mekanikal, 2018)
Pennintaan ke atas penggunaan tangki penyimpanan air yangdiperbuat dari bahan polimer komposit Gentian KacalPoliester(Glassfibre Reinforced Plastics - GFRP) telah meningkat dan mulamendapat perhatian masyarakat negara ini. Rekabentuk danpembuatan tangki yang berbentuk silinder dari bahan GFRP yangberkapasiti tinggi memerlukan pengetahuan praktikal dan teori yangluas. Projek pembinaan tangki penyimpanan air dari bahan GFRP diSibu Island Resort, Mersing yang berjumlah tiga (3) unit di manamasing-masing berkapasiti 40,000 gelen (181.84 m3) telah mengambilmasa hampir setahun untuk disempurnakan . Projek pembinaan initelah menggunakan khidmat kepakaran dua orang kakitangan PusatKomposit UTM (PUSKOM) dan seorang kakitangan Pusat RekaciptaUTM (PRT). Penglibatan PUSKOM dalam projek ini adalah dibuat secara lantikan oleh Syarikat Hasilman Sdn. Bhd. (pihak kontraktor)melalui Uni-Technologies Sdn. Bhd.. pemilihan bahan komposit GFRP sebagai bahan struktur utama adalah amat bertepatan memandangkan keupayaan sifat mekanikal dan fizikalnya yang tinggi. Antara faktor pemilihan bahan tersebut turut didorong oleh kesan udara sekeliling pulau dimana berupaya bagi mempercepatkan proses kegagalan struktur hasil kesan tindakbalas kimia (kesan karat). Kejayaan dalam menyempurnakan pembinaan ketiga-tiga unit tangki penyimpanan air GFRP di Sibu Island Resort, Mersing telah menunjukkan satu contoh bahawa kerjasama dengan pihak luar dalam menjayakan sesuatu projek adalah merupakan satu pengalaman cukup beharga, khasnya yang melibatkan kerja-kerja penyeliaan di sesebuah pulau.
Keywords: Keywords